نتایج یك پژوهش دانشگاهی نشان داد

تاثیر دوران كودكی در دردهای عضلانی بزرگسالی، اخطار نسبت به شیوه نشستن دانش آموزان در كلاس درس

تاثیر دوران كودكی در دردهای عضلانی بزرگسالی، اخطار نسبت به شیوه نشستن دانش آموزان در كلاس درس

مدیریت آموزش: وضعیت نشستن، یكی از عوامل مؤثر در تولید اختلالات اسكلتی- عضلانی به حساب می آید. پژوهشگران دانشگاهی، این مورد را در دانش آموزان ابتدایی بررسی نموده و ضرورت توجه بیشتر به آنرا مورد تاكید قرار داده اند.


به گزارش مدیریت آموزش به نقل از ایسنا، قرارگیری در وضعیت های نامناسب در دوران كودكی رابطه مثبت و مفهوم داری با خطر مبتلا شدن به كمردرد در بزرگسالی دارد. دنیای یك كودك را خانه، مدرسه و جامعه پیرامون آن تشكیل می دهد. این مكان ها باید ازنظر وضعیت ایمنی و بهداشت مناسب باشند. برای رسیدن به این هدف، باید عوامل مؤثر در این زمینه كه سبب تمركز بیشتر و بهتر دانش آموزان به درس و معلم می شوند، مثل روشنایی، گرما، سرما، سروصدا، وضعیت میز و نیمكت ها، ابعاد صندلی ها، نحوه نشستن، مورد توجه اولیا و مدیران مدارس قرار بگیرند.
به بیان محققان، قرارگیری در یك وضعیت بدنی نامناسب برای مدت زمان طولانی نه تنها سبب تولید اختلالات اسكلتی، عضلانی و فشارهای نابجای مكانیكی شده، بلكه اثرات منفی فیزیولوژیكی ازجمله گردش نامناسب خون، كاهش احساس راحتی و مشكلات روانی را به همراه دارد كه این عوامل می توانند بر روی وضعیت سلامتی، تعاملات اجتماعی، ارتباط با همسالان، بهداشت روان، غیبت مدرسه، شایستگی تحصیلی و شركت در فعالیت های فیزیكی اثرگذار باشند. باآنكه شیوع درد اسكلتی - عضلانی با افزایش سن افزایش می یابد و تعداد زیادی از بزرگ سالان دچار این عارضه هستند، بااین وجود، نخستین زمان شروع این دردها در دوران نوجوانی و كودكی گزارش شده است.
به منظور بررسی بهتر این مورد مهم، محققینی از دانشگاه بیرجند به انجام پژوهشی مبادرت ورزیده اند كه در آن وضعیت نشستن كودكان ابتدایی در كلاس های درس و ارتباط آن با درد اندام فوقانی بخصوص پشت و گردن مورد بررسی قرار گرفته است.
در این تحقیق توصیفی، تعدادی از دانش آموزان پسر پایه ابتدایی شهرستان بیرجند در دامنه سنی ۹ تا ۱۳ مشاركت داشته اند.
محققین، برای جمع آوری اطلاعات، بعد از دریافت مجوزهای مربوطه، دوربین هایی را برای تصویربرداری از نحوه نشستن دانش آموزان فوق الذكر نصب كردند تا رفتار مربوط به نشستن آن ها را ارزیابی كنند. سپس، به منظور ارزیابی میزان درد دانش آموزان، از یك پرسش نامه استاندارد استفاده شد.
براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، هرچه زاویه خم شدن گردن و همینطور چرخش گردن در دانش آموزان، بیشتر باشد، میزان بروز درد اسكلتی-عضلانی گردن در آن ها بیشتر است.
بنابر این نتایج، با عنایت به این كه شیوع درد گردن در میان دانش آموزان، ۳۸ درصد و میانگین زاویه خم شدن گردن ۳۱ درجه بود، به نظر می آید این وضعیت، یعنی خم شدن گردن به جلو هنگام نشستن در كلاس درس، یكی از وضعیت های خطرناك و صدمه زا برای این گونه افراد به شمار آید.
آن گونه كه دكتر سعید ایل بیگی، دانشیار گروه بیومكانیك ورزشی دانشگاه بیرجند و همكارانش در این پژوهش می گویند: «براساس یافته های پژوهش ما، به نظر می آید كه وضعیت نامناسب بدن در هنگام نشستن منجر به ناراحتی های عضلانی اسكلتی بیشتر در دانش آموزان شده كه این امر به علت وضعیت های حركتی و وضعیت بدنی افراد است و گذشت زمان سبب می گردد كه این وضعیت های اتخاذی، به صورت دائم در فرد مانده و ساختار بدنی فرد را تحت تأثیر قرار دهد».
آن ها می افزایند: «زمانی كه سر به صورت عمود بالای شانه ها قرار می گیرد، اثر جاذبه روی ماهیچه های گردن ناچیز خواهد بود. ولی زمانی كه سر به سمت جلو، طرفین یا عقب حركت نماید به صورتی كه به صورت متمركز و متعادل بالای شانه قرار نگرفته باشد، نیروی جاذبه و وزن سر باعث می شوند سر به سمت پایین كشیده شود و ماهیچه های اطراف آن به شدت برانگیخته شوند تا بتوانند گردن را حمایت كنند».
با توجه به نتایج فوق كه در قالب مقاله ای علمی پژوهشی در مجله «ارگونومی» وابسته به انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران انتشار یافته اند، وضعیت های نامطلوب نشستن دانش آموزان در كلاس درس و در حالت های مختلف گوش دادن، خواندن و نوشتن، باعث به وجود آمدن درد اسكلتی- عضلانی در نواحی كمر و گردن، بخصوص درد كمر در میان دانش آموزان می گردد كه امكان دارد در صورت عدم توجه، در طولانی مدت با عوارض جبران ناپذیر و مشكلات جانبی متعددی در ستون فقرات همراه شوند.
این یافته ها، ضرورت توجه همه جانبه مسئولین امر و متولیان مدارس را در آموزش و اتخاذ تدابیری كه به پیشگیری از چنین موضوعی بینجامد، نشان می دهند.



1397/07/18
13:25:43
5.0 / 5
4358
تگهای خبر: آموزش , تحصیل , دانش آموز , دانش آموزان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲

لینک دوستان مدیریت آموزش

تگهای مدیریت آموزش

olms.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مدیریت آموزش محفوظ است

مدیریت آموزش

آموزش آنلاین